Darmowa wysyłka od 180 zł!
Witamina E, znana również jako tokoferol, jest kluczowym składnikiem odżywczym niezbędnym dla zdrowia ludzkiego. Jest to przede wszystkim antyoksydant, chroniący komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Witamina E wspiera także funkcjonowanie układu immunologicznego, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że najlepiej jest przyswajana, gdy jest spożywana razem z pokarmami zawierającymi tłuszcz. Naturalne źródła witaminy E obejmują oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy, rzepakowy czy oliwa z oliwek, a także orzechy, nasiona, warzywa liściaste i pełnoziarniste produkty zbożowe. Zalecane dzienne dawkowanie witaminy E różni się w zależności od wieku, płci oraz stanu zdrowia, ale jej nadmiar, podobnie jak niedobór, może prowadzić do problemów zdrowotnych. Regularne zażywanie witaminy E w rekomendowanych ilościach jest istotne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.