Darmowa wysyłka od 180 zł!
Masło kakaowe (Theobroma cacao seed butter) to tłuszcz roślinny pozyskiwany z ziaren kakaowca, popularnie stosowany w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. W kosmetyce cenione jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające, regenerujące i ochronne. Bogate w naturalne antyoksydanty, witaminy, szczególnie witaminę E oraz kwasy tłuszczowe, masło kakaowe skutecznie nawilża i pomaga w zachowaniu elastyczności skóry. Stosowane jest w produktach do pielęgnacji twarzy, ciała oraz jako składnik balsamów do ust. Działa również jako emolient, tworząc na powierzchni skóry barierę ochronną, która pomaga zatrzymać wilgoć w skórze. Masło kakaowe jest też popularnym składnikiem w produkcji czekolady, nadając jej charakterystycznej kremowości i struktury. Jego delikatny, czekoladowy zapach sprawia, że jest też chętnie stosowane w aromaterapii i jako składnik luksusowych kosmetyków. Masło to jest szeroko doceniane zarówno w naturalnej medycynie, jak i w codziennej pielęgnacji.