Darmowa wysyłka od 180 zł!
Theobroma cacao, zwane również kakaowcem właściwym, to wiecznie zielone drzewo pochodzące z głębi tropikalnych lasów Ameryki Południowej i Środkowej. Nazwa "theobroma" pochodzi z greki i oznacza "pokarm bogów", co podkreśla wyjątkową wartość, jaką od wieków przypisywano ziarnom kakaowca. Drzewo to może osiągać do 4-8 metrów wysokości i charakteryzuje się dużymi, ciemnozielonymi liśćmi oraz małymi, różowymi kwiatami, które wyłaniają się bezpośrednio z pnia i większych gałęzi. Owocami są podłużne, żółte lub czerwone strąki, wewnątrz których znajduje się do 50 nasion otoczonych słodką, białawą miazgą. Nasiona, które znamy jako ziarna kakaowe, po obróbce stają się głównym składnikiem czekolady. Są także źródłem tłuszczu kakaowego i kakao w proszku, używanego w produkcji napojów, deserów oraz kosmetyków. Bogate w antyoksydanty, magnez i żelazo, dzięki czemu mają korzystny wpływ na kondycję serca oraz mogą przyczyniać się do poprawy nastroju.