Darmowa wysyłka od 180 zł!
Wyciąg z Badianu, znany także jako ekstrakt z gwiazdkowego anyżu, to skoncentrowany destylat pozyskiwany z owoców chińskiego drzewa Illicium verum. Jest cennym składnikiem w wielu kuchniach oraz w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym. Charakterystyczną cechą tego ekstraktu jest intensywny, słodko-korzenny aromat, przypominający lukrecję, który nadaje potrawom głębokiej, złożonej nuty smakowej. W kuchni, szczególnie tej azjatyckiej, star anise jest wykorzystywany do przyprawiania mięs, w zupach, a także w produkcji napojów alkoholowych i deserów. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, gwiazdkowy anyż jest również ceniony w produkcji naturalnych lekarstw, pomagając m.in. w niestrawności i problemach żołądkowych. Dodatkowo, wykorzystuje się go w przemyśle kosmetycznym do wytwarzania mydeł i kremów o pięknym, orientalnym zapachu.