Darmowa wysyłka od 180 zł!
Sodium phosphate, zwany również fosforanem sodu, jest terminem obejmującym kilka różnych związków soli sodu i kwasu fosforowego. Te związki są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym jako regulatory kwasowości, emulgatory i stabilizatory. Fosforany sodu znajdują zastosowanie także w medycynie, na przykład w produktach przeczyszczających oraz jako bufor w roztworach do dializ. W przemyśle spożywczym są dodawane do wielu produktów, takich jak przetworzone mięsa, napoje, sery i pieczywo, aby poprawić ich teksturę, smak, wilgotność oraz aby przedłużyć ich trwałość. Niekiedy są również wykorzystywane w produktach czyszczących ze względu na ich zdolność do zmiękczania wody i zwiększania efektywności środków myjących. Pomimo szerokiego zastosowania, stosowanie fosforanów sodu budzi pewne kontrowersje ze względu na potencjalne skutki zdrowotne, takie jak wpływ na zdrowie nerek czy równowagę minerałów w organizmie, zwłaszcza przy nadużywaniu produktów zawierających te związki.