Darmowa wysyłka od 180 zł!
Sodium lactate, czyli mleczan sodu, to organiczny związek chemiczny, który powstaje w wyniku reakcji kwasu mlekowego z sodem. Jest to substancja higroskopijna, dobrze rozpuszczalna w wodzie, zapewniająca także wysoką rozpuszczalność w glicerynie i alkoholu, natomiast nie rozpuszcza się w eterach. W przemyśle spożywczym mleczan sodu jest ceniony przede wszystkim za swoje właściwości konserwujące, stabilizujące, a także jako regulator kwasowości. Znajduje zastosowanie jako dodatek do mięs, aby przedłużyć ich świeżość oraz poprawić teksturę i smak. Ponadto, jest dodawany do pieczywa, przygotowań instant oraz napojów. W kosmetyce mleczan sodu jest używany jako środek nawilżający oraz regulujący pH produktu, znajduje się w składzie wielu kremów, balsamów czy maseczek. Dzięki swoim właściwościom wiążącym wodę, pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry. Jest bezpieczny w stosowaniu i zazwyczaj dobrze tolerowany przez skórę, nawet przy dłuższej ekspozycji, co więcej, jego obecność w składnikach kosmetycznych często przyczynia się do poprawy ogólnej kondycji skóry. Sodium lactate jest również ceniony w farmacji jako składnik hydratacyjny w różnych formułach leczniczych.