• Darmowa wysyłka od 180 zł!

  • Ulubione 0

Twój koszyk (0)

  • Twój koszyk jest pusty.

Maltose

Maltose, znana również jako cukier słodowy, to disacharyd składający się z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem α(1→4) glikozydowym. Jest jednym z głównych produktów hydrolizy skrobi oraz jest średnio słodkim cukrem występującym naturalnie w wielu roślinach. W procesie kiełkowania ziaren zbóż, takich jak jęczmień, enzymy roślinne rozkładają skrobię do maltose, co umożliwia roślinie zużycie tego cukru jako źródła energii w początkowych etapach wzrostu. Ponadto, maltose jest produktem pośrednim w produkcji alkoholu w procesie fermentacji piwa i innych napojów alkoholowych, gdzie jest dalej rozkładana na alkohol i dwutlenek węgla przez drożdże. W przemyśle spożywczym, maltose jest często używana jako słodzik, dodatek do żywności oraz w produkcji syropów słodzących, ze względu na swoją zdolność do wyznaczania atrakcyjnego koloru i smaku produktów poddawanych obróbce cieplnej. Z uwagi na swoje właściwości, maltose znajduje zastosowanie nie tylko w produkcji żywności, ale również może być stosowana w laboratoriach badawczych jako substrat w badaniach enzymatycznych.

Czy Maltose jest składnikiem bezpiecznym dla alergików?

Tak, maltose zazwyczaj jest składnikiem bezpiecznym dla alergików. Jest to cukier powstający z rozkładu skrobi i nie zawiera białek, które mogłyby wywoływać reakcje alergiczne. Jednakże osoby z nietolerancją pewnych cukrów powinny skonsultować się z lekarzem.

Czy Maltose jest składnikiem naturalnym?


Produkty zawierające Maltose:

Pokazuje 1 - 1 z 1 wykników
Product

Resibo - Instant Barrier Cream - Krem Regenerujący Barierę Hydrolipidową - 50 ml

56.00 zł