Darmowa wysyłka od 180 zł!
Lizyna to jeden z dziewięciu niezbędnych aminokwasów, który ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, ale nie jest w stanie go samodzielnie syntezować – musi być dostarczony w diecie. Lizyna odgrywa kluczową rolę w produkcji białek, co jest niezbędne dla wzrostu i naprawy tkanek oraz produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał. Aminokwas ten jest także niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju, zwłaszcza u dzieci. Lizyna wspiera również wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, co przydaje się w utrzymaniu mocnych kości oraz zapobiega osteoporozie. Prozdrowotne właściwości lizyny obejmują także wsparcie układu odpornościowego, regulację poziomu cholesterolu oraz przyczynianie się do produkcji kolagenu, który jest istotny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Lizyna jest często stosowana jako składnik suplementów diety oraz może być składnikiem produktów wzmacniających odporność. Źródłami lizyny w diecie są produkty bogate w białko, takie jak mięso, ryby, produkty mleczne, jaja, soja, a także niektóre rośliny strączkowe jak soczewica czy fasola. W odpowiednich ilościach zawarta jest także w niektórych zbożach i nasionach. Jej odpowiednia suplementacja może być niezbędna dla osób prowadzących wegański czy wegetariański styl życia.