Darmowa wysyłka od 180 zł!
Gliceryna, znana również jako glicerol, to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi wielowodorotlenowych. Ma formułę chemiczną C3H8O3 i cechuje się bezbarwnością oraz gęstą, syropowatą konsystencją. Jest substancją rozpuszczalną w wodzie oraz w wielu innych rozpuszczalnikach, pomimo swojej lepkiej tekstury. Gliceryna jest uboczkiem w produkcji mydeł oraz biodiesla przez procesy takie jak zmydlanie tłuszczów. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. W kosmetyce jest ceniona za jej właściwości nawilżające i jest składnikiem wielu kremów, maseczek czy balsamów do ciała. W medycynie gliceryna stosowana jest jako środek przeczyszczający oraz jako baza do produkcji maści i kropli do uszu. W przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie jako środek utrzymujący wilgoć w produktach, np. w ciastkach, a także jako substancja słodząca. Jest również używana w produkcji e-papierosów, gdzie stanowi składnik bazy do wytwarzania pary. Bezpieczna w odpowiednich dawkach, gliceryna jest uważana za nietoksyczną i biodegradowalną.