• Darmowa wysyłka od 180 zł!

  • Ulubione 0

Twój koszyk (0)

    Agar

    Agar, znany również jako agar-agar, to żełujący środek pozyskiwany z glonów morskich, który od wieków jest używany w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w Japonii, Korei i ChRL. Jest on pozyskiwany głównie z czerwonych alg z rodzaju Gelidium i Gracilaria, które po przetworzeniu przekształcają się w białą lub lekko żółtawą substancję w postaci proszku, płatków, lub pałeczek. Agar jest szeroko ceniony w kuchni ze względu na swoje właściwości żelujące, które są znacznie silniejsze niż żelatyna pochodzenia zwierzęcego, a także ze względu na to, że jest produktem w pełni wegańskim. Działa już przy niskiej temperaturze krzepnięcia, co sprawia, że jest niezwykle efektywny w przygotowywaniu deserów, galaretek, a także jako stabilizator w produktach mlecznych i sosach. Ponadto, agar jest bezsmakowy i bezwonny, co pozwala na zachowanie oryginalnych smaków potrawy. W przemyśle spożywczym i mikrobiologicznym agar wykorzystywany jest także jako pożywka dla kultur bakteryjnych. Jego zastosowanie w dietach wegańskich i wegetariańskich jest nieocenione, zastępując żelatynę w tradycyjnych recepturach, które wymagają składników pochodzenia zwierzęcego.

    Czy Agar jest składnikiem bezpiecznym dla alergików?

    Czy Agar jest składnikiem naturalnym?


    Produkty zawierające Agar:

    Pokazuje 1 - 1 z 1 wykników
    Product

    MEDIHEAL - Hydro Nude Gel Mask - Kojąco Regenerująca Maska Hydrożelowa - Na przebarwienia - 25 ml

    5.50 zł